Icon aed watersportvereniging Oude Tonge
Een automatische externe defibrillator (Engels: Automated External Defibrillator, afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand door ventrikelfibrilleren, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel een gestoord hartritme te stoppen, om zo de sinusknoop weer de kans te geven de controle over het hartritme terug te krijgen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen.
In onze wijk zijn er ongeveer 20 personen die via de wijkvereniging een certificaat hebben behaald en dus gediplomeerd AED'er zijn.
Deze mensen hebben zich ook aangemeld als Burgerhulpverlener.
Mocht er in onze wijk of in De Blokken, t' Hexel en een gedeelte van Groot Lochter een melding worden gemaakt van een circulatiestilstand, dan kunnen deze personen door de AmbulanceDienst worden opgeroepen om de eerste hulp te geven met behulp van de AED.
In de afgelopen 4 jaar is onze AED al menig keer opgehaald en is slechts in 2 gevallen gebruikt.
Hartslag.nu is een systeem dat door de meldkamers in Nederland gebruikt kan worden ter ondersteuning van de reguliere hulpverlening.
Iedereen die een hartstilstand krijgt is gebaat bij snelle hulp. Hoe eerder er gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt des te beter. De kracht van het systeem is het samenbrengen van een slachtoffer, een burgerhulpverlener en een beschikbare AED.
Nadat 112 is gebeld en er geconstateerd is dat het om een reanimatie gaat, wordt vanuit de meldkamer het AED-Alert systeem opgestart.
Na het uitsturen van de ambulance wordt AED-Alert geactiveerd. Het systeem zoekt in een straal van maximaal 1000 meter rondom de postcode en het huisnummer van de locatie van het slachtoffer naar ingeschreven burgerhulpverleners.
Het systeem kan twee soorten berichten uitsturen:
  • Een reanimatiebericht aan deelnemers om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie (reanimatie is van levensbelang, ook wanneer er geen AED voorhanden is)    
  • Een defibrillatiebericht aan deelnemers om eerst een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan en te starten met hulpverlening
Door scheiding aan te brengen tussen mensen die kunnen reanimeren en mensen die kunnen defibrilleren wordt nodeloos tijdverlies voorkomen.
'Met AED-Alert wordt een slachtoffer snelle en adequate hulp geboden waardoor de kans op overleven toeneemt'.


Alle Burgerhulpverleners binnen onze wijk volgen ieder jaar een herhalingscursus AED om zo hun vaardigheden bij te houden.


                                                                       Mocht U nu denken van: DAT WIL IK OOK !!!
                                                                                       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.